Palm-Pasen, In Oma’s tijd was dit een belangrijke dag. Op school maakten we in de kleuter jaren een soort gelijke versiering. Met een lekker broodje in de vorm van een haantje.
Zondags ging je dan met leeftijd genootjes van jouw klas in een optocht naar de kerk. Je kreeg daar een palmtakje die gewijd was op je stok. Dit palmtakje werd thuis vaak achter een fotolijstje gestoken van iemand die overleden was.
Ik weet niet of jullie daar op school ook iets mee doen of dat jullie knutselen naar Pasen toe.
Fijne Paasdagen en Paasvakantie. Ook al is die door het Corona-virus wel anders als anders nu iedereen thuis moet blijven. Geen Paaseieren zoeken bij de Chiro. Hopelijk kunnen we elkaar snel weer echt zien.
Een goeie vraag en op het goede moment! De twee grootste kerkelijke feesten, Kerstmis en Pasen, gaan gepaard met heel veel feest, versiering en tradities. Soms kan je duidelijk zien dat deze tradities katholiek zijn van oorsprong. Een voorbeeld is de kerststal die we onder de kerstboom zetten. Bij andere gebruiken is het verband niet helemaal duidelijk: van waar komen de paasklokken, paaseitjes of de paasboom? Bron:
Paaszaterdag was het bij Oma Mieke thuis een traditie om ’s middags om 12 uur als de klokken van Rome slaan mocht ik eieren in de tuin gaan zoeken. Ze waren overal verstopt. Er zat altijd een chocolade Puur Paashaas speciaal voor mij bij ook veel mooi gekleurde hard gekookte eieren. Later werd de traditie voort gezet en mochten jouw mama en je oom samen met de kinderen van Traudi zaterdags ’s middags eieren komen zoeken bij hun Oma. Allemaal samen komen om 14 uur. Moet je maar eens aan mama vragen.
We mochten daarna ook ons Vastentrommeltje open maken en lekker gaan snoepen. Hier hadden we vanaf Aswoensdag alle snoepjes in gedaan die we in de 40 dagen tijd tussen Aswoensdag en Pasen opgespaard hadden. Vasten was wel elke dag een snoepje krijgen maar je mocht het niet op eten.